Blog: Internet of Things in de installatiebranche

Hype of onmisbare technologie voor de serviceorganisatie van de toekomst?

 

Auteur: Wouter Roosenburg, Product Manager Field Mobility

Internet­ of ­things (IoT) is hip and happening. In een wereld waarin ‘alles­ met­ alles’ praat vergaren we met gemak enorme datastromen waarmee we voorspellingen kunnen doen. Over bijvoorbeeld toekomstig of preventief onderhoud, oftewel waardevolle informatie voor installatiebedrijven omdat zij hiermee de complete service­-keten kunnen optimaliseren. Is IoT een hype, een buzzword of een technologie dat helpt om structureel meerwaarde te bieden voor klanten?

IoT toepassingen en technologieën bieden enorme kansen voor de klantgedreven service­ organisatie. Met IoT is het mogelijk om op een ‘intelligente’ manier de omgeving waar te nemen en met andere apparaten te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan het preventief onderhoud van apparatuur op het moment dat de omgevingstemperatuur daalt, het snel kunnen vinden van een auto of heftruck op een enorm industrieterrein, of het toepassen van condition-­based maintenance waarin onderhoud niet wordt toegepast op het moment dat een apparaat stuk gaat, maar wanneer de algehele performance van het apparaat daalt. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos.

De volgende stap voor klantgedreven installatiebedrijven

Traditioneel wordt onderhoud ingepland volgens een vast onderhoudsschema dat gebaseerd is op de MTBF (mean ­time  between ­failures) van diverse onderdelen. Veel serviceorganisaties hebben al de stap gemaakt en laten klanten zelf afspraken inplannen voor regulier onderhoud. De volgende stap is om het onderhoudsmoment af te laten hangen van de conditie van het apparaat. Slimme sensoren meten temperatuur, trilling, druk en luchtvochtigheid en intelligente algoritmes kunnen op basis van deze condities bepalen en voorspellen wanneer een apparaat significant in prestaties achteruit gaat. Wanneer de conditie van het apparaat het onderhoudsmoment bepaalt, scheelt dit significant in voorraden, materiaal, kosten, ongeplande storingsdiensten en hoge ‘klant niet thuis’ percentages. Door prestaties van objecten inzichtelijk te maken is er altijd een incentive voor de klant om aanwezig te zijn anders dan ‘de zoveelste onderhoudsbeurt’, zonder dat het duidelijk is waarom deze uitgevoerd moet worden.

IoT gaat verder

Het IoT concept is niet geheel nieuw. Binnen de installatiebranche zijn machine to machine (M2M) of telemetrie bekende begrippen. Daarmee worden apparaten voorzien van een draadloos of bekabeld netwerk om ze op afstand te kunnen monitoren. Echter zijn dit relatief dure en proprietary oplossingen, die met name in de autonome draadloze variant afhankelijk zijn van telecom operators, databundels en een relatief hoog stroomverbruik. Bovendien is M2M niet makkelijk op een standaard manier te integreren met andere softwaresystemen waardoor integratie relatief duur is en stuurinformatie niet tijdig beschikbaar is. Met IoT komt er een grote beschikbaarheid van goedkope, low-power chips en gestandaardiseerde protocollen op de markt die niet afhankelijk zijn van de infrastructuur van derde partijen. Volgens analisten is de verwachting dat binnen een aantal jaar de hoeveelheid IoT netwerken en de software systemen die daarvan gebruik maken exponentieel zal stijgen. Velen spreken over ‘the next big thing’ na de opkomst van het internet en de mobiele revolutie.

Foutloze field­service informatie

Essentieel voor het ontwikkelen van IoT gebaseerde condition-based ­maintenance systemen is het foutloos en gemakkelijk registreren van field­service data uit het veld, dat later verrijkt kan worden met sensor­data. Alleen sensor­data is niet genoeg om predictive of condition­-based maintenance te kunnen toepassen. Want waarom was dat ene apparaat stuk? Was dit omdat een klant er zelf aan geklust heeft, of zijn er andere bekende gebreken bekend? Of zijn de condities van de omgeving veranderd? De vakman is essentieel bij het beoordelen van situaties in het veld en het foutloos vastleggen van deze situaties zodat het systeem kan leren om soortgelijke situaties automatisch te beoordelen. Zo ontstaat er een ‘slim en intelligent systeem’ dat een samenspel vormt tussen IoT sensoren en de informatie die uit het veld komt.

De serviceorganisatie van de toekomst?

Een ding is zeker: de snelle opkomst van IoT, goedkope sensoren en een connected omgeving gaat het service­werk nu en in de toekomst drastisch veranderen. Er zullen andere competenties gevraagd worden van uw organisatie om tot een optimale klantbeleving te komen. De belangrijkste vraag voor service­organisaties blijft echter hoe al deze ontwikkelingen praktisch ingezet kunnen worden en hoe u transformeert naar de service­organisatie van morgen.

Meer weten?

Sigmax brengt professionals verder. Al sinds 1998 helpen we field service organisaties succesvol te groeien: met domeinkennis en inzet van de juiste software ter ondersteuning van de serviceorganisatie. Bekijk hier onze oplossingen waarmee wij uw doelen realiseren.

Bekijk onze oplossingen voor service-organisaties

Waarom kiezen voor Sigmax

24

Jaar ervaring

4

Business units

4

Expertises

400+

Klanten
wereldwijd

160+

Sigmax professionals

91

Software Developers

4

Kantoren

100%

Empowering professionals everywhere

Ontdek Sigmax
Sigmax praktijkcases

Carglass

Vanuit 58 vestigingen en een mobiele service zorgen de 350 monteurs van Carglass dagelijks voor een vakkundige reparatie en vervanging van autoruiten. Om een snelle service aan klanten landelijk mogelijk te maken, digitaliseerde Carglass de serviceplanning en de werkbonnen met de Field Service Suite.

Lees deze caseCheck alle cases
Sigmax empowers professionals samen met